Ga naar inhoud Ga naar hoofd navigatie Ga naar footer

Sporten

Zoek jij een sport of sportclub? Kijk dan op Uniek Sporten of neem contact op met een ambassadeur. Benieuwd naar de trainers bij de sporten? Daar kun je op deze pagina meer over vinden.

Waterpolo

Al sinds haar zesde voelt Nadine zich in het zwembad als een vis in het water! Tijdens het zwemmen voelt ze zich vrij en zorgeloos, en haar teamgenoten beschouwt ze als haar tweede familie. Nadine, die zelf uit een echte zwemfamilie komt, is nu keepster van het Dames 1-elftal van ZV Orca in Leeuwarden. Tijdens trainingen en wedstrijden kan ze niets horen, maar Nadine en haar team communiceren op hun eigen manier, namelijk met zelfbedachte handgebaren, waterspetteren en liplezen. Op deze manier voelt Nadine zich maar weinig belemmerd tijdens het spelen.

Zwemmen

De 21-jarige Bart zwemt vol enthousiasme vier tot vijf keer per week bij zwemvereniging Hieronymus in Rotterdam. Zijn droomdoel? Een gouden medaille te halen op de Deaflympics. Bart is volledig doof en communiceert met zijn trainer en zwemgenoten tijdens trainingen en wedstrijden vooral met behulp van een doventolk. Daarnaast maakt hij gebruik van handgebaren, liplezen en het intypen van zinnen op een telefoon om alles te kunnen volgen. Waar dit in het begin een beetje onwennig was, is hij nu volwaardig onderdeel van de groep. Zijn wens is dat meer dove sporters met veel plezier bij een horende club mee kunnen trainen!

Voetbal

Mazin is een echte voetbalfanaat. Vanaf zijn twaalfde draagt hij een CI; in zijn andere oor heeft hij een gehoorapparaat. Hij speelt bij het Nederlands Dovenelftal en zijn zaalvoetbalteam SV Ommoord samen met andere dove en slechthorende spelers, maar bij DeltaSport Vlaardingen speelt hij in een team met horende spelers. In het begin was het wennen voor Mazin en ging de communicatie lastig, maar door het maken van goede afspraken en hulp van zijn beste vriend en zijn coach gaat het steeds beter. Nu ziet Mazin zijn horende teamgenoten als vrienden en wil hij laten zien dat je met een auditieve beperking gewoon in teamverband met horende spelers kan spelen!

Atletiek

Na verschillende sporten geprobeerd te hebben, heeft Elisha nu haar sport gevonden: atletiek! Ze loopt hard bij atletiek-vereniging Achilles in Etten-Leur. Zonder gebarentolk was het lastig communiceren voor Elisha, maar ook voor haar team-genoten en haar coach. Na aanmoediging van haar vrienden neemt ze nu een tolk mee naar trainingen. Nu gaat het tijdens trainingen veel beter! Soms blijft het communiceren lastig, maar door zich aan elkaar aan te passen kunnen Elisha en haar team toch goed met elkaar omgaan! Elisha wilt nu meedoen aan wedstrijden, en zoekt nu met haar coach en haar tolk naar de beste manier om het startsignaal mee te krijgen.

Judo

De 15-jarige Daniël judoot al vanaf zijn achtste bij judo-vereniging Barberio in Utrecht. Tijdens het judoën is hij volledig doof. Hij had hierdoor in het begin het gevoel dat het nooit ging lukken om goed te communiceren met horenden. Door inzet van zijn coach en judovrienden is hier gelukkig verandering in gekomen! Zijn coach probeert hem zo goed mogelijk instructies te geven door rustig te praten en alles voor te doen, en met zijn judovrienden communiceert Daniël onder andere met eigen gebaren. Door nooit op te geven, één van de wijze lessen die judo meegeeft, kan Daniël nu beter communiceren op de mat en heeft hij nog steeds heel veel plezier in zijn sport!